Gør-det-selv: Er det nu også en god ide?

Fænomenet “gør-det-selv” eller “diy” (for “do-it-yourself”) er eksploderet de seneste par år. Du kan nu se videoer på nettet med ikke bare folk, der laver deres egne sæbebobler, men mennesker, der bygger swimmingpools og køretøjer. Der findes endda personer, som bygger deres huse på egen hånd. Nu tænker du måske, at det er en fed trend, men nogle opgaver bør man overlade til eksperterne.

Internetfænomenet

Du ser måske en video på internettet med en mand, der bygger sin egen tømmerflåde og derefter krydser Den Engelske Kanal på den, og tænker: “Hvis han kan gøre det, kan jeg også”. Selvom filosofien bag denne tankegang er smuk, er det ikke nødvendigvis sandt. Personerne, der laver disse video- og oplæg, er velvidende om hvad de gør. De har typisk mange års erfaring og uddannelse inden for faget, og de får det til at se markant lettere ud, end det i realiteten er.

Lad de professionelle om det

Enhver har lov og ret til at eksperimentere, bygge og udvikle, men et velment råd er aldrig spildt: Overlad større projekter, hvis udfald kan have alvorlige konsekvenser for dig og din families liv, til de professionelle. Hvis du skal have lagt tag på carporten eller gjort noget ved fugten i kælderen, skulle taget jo nødig falde ned og familien skulle helst ikke få helbredsproblemer på grund af skimmelsvamp i kælderen.

Mangler du for eksempel en tømrer i Holstebro, er sagen ligetil: Du finder blot kompetente ekspert online – hvem hvordan gør du det?

Find ekspertviden online

De fleste mennesker har ikke den samme viden om praktiske opgaver, som eksperterne har. Til disse kan det anbefales at anskaffe sig noget viden om ekspertudvalget i deres område. Heldigvis er det nu til dags nemt at finde en ekspertoversigt på nettet.

Inspiration

Nu spørger du måske: Men hvad kan jeg så selv kaste mig ud i? Bare rolig, der er masser af projekter til alle erfaringsniveauer. Igen kan en hurtig netsøgning være behjælpelig. Hvis du er mere gammeldags anlagt, kan du tilmelde dig et håndværker-magasin eller leje blade eller bøger om emnet på dit lokale bibliotek. Så er der bare tilbage at sige god fornøjelse med dit næste gør-det-selv-projekt.